Siirry sisältöön

TV:n kykykilpailut

Nyt, kun Saara Aalto valloittaa maailmaa X-Factor-laulukilpailussa Englannissa ja suomalaiset ovat heränneet keskustelemaan vilkkaasti laulajasta, hänen esityksistään ja näistä kisoista, voin tässä paljastaa, että jäin itse moneksi vuodeksi koukkuun seuraamaan Talent-kilpailua. En tosin Suomen telkkarista vaan Saksan RTL-TV:n kanavalta. Tämä ohjelma on siellä tehty niin kiinnostavasti ja tunteisiin vetoavasti, että sitä oli ihan pakko seurata joka viikonloppu, kun oli aloittanut. Ohjelma on nimeltään Das Supertalent ja se palkittiin kerran vuoden parhaana viihdeohjelmana Saksassa.

Taitavat, eri ikäiset ja hyvin erilaisten taitojen esittelijät valitaan joka vuosi Saksassa noin 30 000:n hakijan joukosta! Mukana on ollut monia huikean hienoja esityksiä mitä erilaisimmilla kyvyillä! Katsoja löytää pian omat suosikkinsa, joiden polkua on jännittävä seurata. Eräänä vuonna kilpailun voitti temppuileva koira, toisena vuonna keski-ikäinen oopperalaulaja, sitten nuori komea pop-laulaja ja kerran katumuusikkona toiminut huuliharpunsoittaja Michael Hirte (huuliharpun harrastus kasvoi sen seurauksena moninkertaiseksi Saksassa). Ohjelman katsojaluvut ovat olleet parhaimmillaan 7 miljoonan katsojan lukemissa.

Kerran kilpailussa soitti eräs nuorukainen harmonikkaa oikein kivasti, mutta päätuomari Dieter Bohlen (lauluyhtyeestä Modern Talking) haukkui koko soittimen perusteellisesti!

Koska tämä kilpailu oli innostanut ja inspiroinut minua pitkään, päätin lähteä katsomaan ohjelman tekemistä myös paikan päälle. Samalla kuvittelin voivani näyttää tuomareille ja kenties koko Saksalle, miten mahtava soitin harmonikka oikeasti on!

Ilmoittauduin siis kilpailuun, sain kutsun karsintoihin ja olin mukana Hampurissa vuonna 2010 alkukarsinnoissa. Jokaiselle oli annettu kokonaiset 3 minuuttia aikaa esittäytyä! Soitin harmonikalla klassista musiikkia. Täytyy tunnustaa, että jännitin valtavasti enkä onnistunut vakuuttamaan alkukarsinnan tuomareita itseni ja ohjelmani sopivuudesta televisioon (TV-tuomareita ei alkukarsinnoissa näkynyt). Sinä vuonna saavutettiin muuten osallistujaennätys: 40 700 kilpailijaa, joista ehkä 60 pääsi TV-ohjelmaan ja yksi voitti 100 000 euroa! Kilpailukokemukseni oli mahdottoman hieno, kaikki järjestelyt toimivat saksalaisella täsmällisyydellä ja ystävällisyydellä ilman minkäänlaista stressiä tai kiirettä. Oli melkoinen elämys olla mukana suuressa kisassa yhden päivän ajan ja seurata jatkoa sitten syksyllä televisiosta.

Nämä TV:n kykykilpailut yleisöäänestyksineen ovat todellinen nykyajan ilmiö. Ne ovat erittäin suosittuja monessa maassa. Aikaisemmassa blogissani kerroin Brasilian Voice-kilpailussa menestyneestä harmonikansoittaja-laulajasta Lucy Alvesista. Seuraavassa esimerkissä myös Ranskan Voice- kilpailussa nuori nainen laulaa ja säestää itseään harmonikalla. Hän on Estelle Mazzillo ja kappale on Sian Chandelier. Saara Aalto esitti saman kappaleen Lontoossa heti kilpailun alkupuolella. Soittamisen ja laulamisen yhdistäminen ei ole helppoa, sen olen todennut jo aikaisemmin.

Onnea ja menestystä rohkealle ja osaavalle Saara Aallolle! Näissä kilpailuissa osaamisen on oltava valtavan monipuolista ja niitä ei välttämättä voita taiteellisesti korkeatasoisin esitys, paras ääni tai taitavin esiintyjä, vaan ennen kaikkea tehtävänä on voittaa suuren yleisön sympatiat puolelleen omalla persoonallaan.

Harmonikansoittajat, joiden kulttuuriin on perinteisesti kuulunut keskenään kilpaileminen, ovat osallistuneet myös Talent-kilpailuihin monessa maassa:

- tänä vuonna Suomen kilpailuissa TV-ohjelmaan asti pääsivät nuoret Ullgrenin sisarukset Linda ja Eemil, jotka tässä soittavat kilpailukappaleensa, Nightwishin Amaranth! http://www.ruutu.fi/video/2780409

- Valkovenäläinen Vitaly Voronko on käynyt kilpailemassa Puolan Voicessa 2014 ja Britannian Talentissa tänä vuonna koomisilla sähköhaitari- ja lauluesityksillä

- Serbiasta löytyy Talent-voittaja vuodelta 2011, Nikola Peković, joka soitti kilpailussa modernia musiikkia harmonikalla

- Liettuassa Martynas Levickis voitti 20-vuotiaana Talent-kilpailun vuonna 2010 soittaen Vivaldia, Mozartia, Czardasta, Lennonin laulun Imagine sekä rokkia kaikki samassa muutaman minuutin esityksessä! Hän on siitä alkaen tehnyt kansainvälistä uraa levytyssopimuksineen ja TV-esityksineen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *