Siirry sisältöön

Tarina

Kerronpa tosi tarinan siitä, miten yksi sattuma voi johtaa moniin hauskoihin seurauksiin.

Pari vuotta sitten lähdin muutaman päivän matkalle Venetsiaan. Ohjelmaan kuului tutustumista kaupunkiin (jossa en ollut käynyt) ja kohokohtana vierailu kahdessa oopperaesityksessä, joista toinen kuuluisassa oopperatalossa La Fenicessä ja toinen yksityispalatsissa. Matka oli erittäin mielenkiintoinen, tunnelma Venetsian kaupungissa sadunomainen ja esitykset upeita!

Ensimmäisenä iltana seurueemme ruokaillessa tutustuin sattumalta viereeni istahtaneeseen 1940-luvulla syntyneeseen rouvaan. Tietämättä mitään minusta hän alkoi kertoa, että hänellä on oopperan lisäksi myös toinen musiikkirakkaus ja se on harmonikkamusiikki! Hän olisi kovasti halunnut jo lapsena soittaa hanuria, mutta kotona oltiin sitä mieltä, että tytöt eivät soita harmonikkaa ja hänet laitettiin pianotunneille.

Hänen yllätyksekseen kerroin oman ammattini. Koska sattumalta olimme hauskasti tutustuneet, ehdotin matkan loppuessa, että voisin ruveta opettamaan hänellekin hanurinsoittoa, jos hän vielä nyt eläkeläisenä haluaisi opetella. Hän halusi, menimme yhdessä valitsemaan hänelle soitinta ja niin hän aloitti aika tasan kaksi vuotta sitten harmonikansoiton johdollani. Innokkaampaa oppilasta tuskin löytyy mistään! Rouva soittelee nyt jo monta valssia, tangoa, ja humppaa. Harrastus on tuonut hänelle paljon iloa ja hänen vanha haaveensa toteutui.

Myöhemmin tutustuin myös rouvan aviomieheen. Hän on sattunut toimimaan työurallaan Ylen radioarkiston päällikkönä. Hän tiesi kertoa minulle, että Ylen arkistosta saa nykyään ostaa eri käyttötarkoituksiin vanhoja ohjelmia.

Niinpä tilasin Ylestä harmonikalla soittamani radio-ohjelmat vuosilta 1982-1988. Kaikkea ei enää valitettavasti löytynyt, mutta sain tunnin verran näitä historiallisia äänitteitä, jotka eivät ole mistään muualta saatavissa. Olen todella iloinen tästä löydöstä! Itselleni on kiinnostavaa kuunnella, kuinka olen tulkinnut musiikkia heti Trossingenin opintojen jälkeen 35 vuotta sitten. En olisi muuten keksinyt pyytää itselleni tätä materiaalia, ellei rouvan mies olisi kertonut tästä mahdollisuudesta.

Nyt olen viime viikot koonnut ohjelmista sopivaa kokonaisuutta muutamien muiden vanhojen soittonauhoitteiden kanssa. Ne saavat uuden elämän, kun niistä muodostuu uusi CD-levy: Accordion Baroque Classical. Levy julkaistaan loppuvuodesta, kunhan olen saanut kaikki tarvittavat luvat yms. hoidettua. Levylle tulee soolojen lisäksi duo-soitteita klarinetilla ja harmonikalla. Olen panostanut ison osan elämäntyöstäni klassiseen osoittaakseni, että harmonikalla voidaan oikein hyvin soittaa myös klassista musiikkia.

Kannatti siis lähteä Venetsiaan oopperamatkalle!

Kuuntelen mielelläni oopperamusiikkia, mutta harmonikansoittaja pääsee harvoin mukaan musisoimaan oopperaproduktioihin. Itselläni on kokemusta vain Ilkka Kuusiston oopperasta Miehen Kylkiluu, jonka kiertueversiossa harmonikka kuuluu orkesteriin. Olin mukana sen oopperaesityksissä 198o-luvulla viidellä eri paikkakunnalla Helsingissä, Hämeenlinnassa, Tammelassa, Vaasassa ja Lappeenrannassa.

Seuraavan esityksen tyyppisiä produktioita kuulisi Suomessakin mielellään. Tässä esimerkissä laulaa soprano Natalizia Carone ja tango-orkesteri säestää Festival Opera de Mari –festivaaleilla Barin kaupungissa Italiassa. Astor Piazzolla: Oblivion, 2015.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *