Siirry sisältöön

Intia

Seinän takana naapurissa on asunut jo muutaman vuoden ajan Intiasta muuttanut perhe. Ensin ihmettelin mitä erikoisimpia ruokien tuoksuja, joita rappukäytävään levisi. Ja sitten teki jo mieli kokeilla itsekin vähän intialaisia mausteita ruokaan! Mielenkiinnolla kuuntelin myös outoa kieltä, intialaisia radio- ja TV-ohjelmia, musiikkia ja elokuvien ääniä, joita varsinkin parvekkeelleni kulkeutui. Nyt päätin ottaa selvää, miten Intiassa suhtaudutaan harmonikkaan.

Intialaisesta musiikista tulee ensimmäiseksi mieleen sitarit ja muut kielisoittimet sekä tablat ja muut lyömäsoittimet. Sain selville, että harmonikkaa ja harmoonia käytetään myös. Harmonikkaa on käytetty varsinkin 1950-1970-lukujen intialaisissa elokuvissa laulujen säestyksissä ja välisoitoissa. Ensimmäinen elokuvalaulu, jossa harmonikkaa kuultiin oli C Ramachandran sävellys Gore gore o banke chore elokuvassa Samadhi (1951). 1970-luvun lopulta sielläkin sähköiset soittimet syrjäyttivät suosiossa harmonikat.

Intiassa voi kuulla intialaista klassista musiikkia, uskonnollista  musiikkia, kansanmusiikkia ja popmusiikkia (esim. Bollywood-filmimusiikkia). Nykyään tunnetuimpia intialaisia filmisäveltäjiä on A. R. Rahman (1967- ), joka itse soittaa pianon lisäksi monia instrumentteja, myös pianoharmonikkaa. Hänet palkittiin Oscar-palkinnoilla vuonna 2009 parhaasta elokuvamusiikista ja parhaasta laulusta elokuvassa Slummien miljonääri. Ja hän on säveltänyt yhdessä suomalaisen Värttinä-yhtyeen kanssa Sormusten herra -musikaalinäytelmän!

Intiassa pianoharmonikka on käytetyin harmonikkasoitin. Intialainen harmooni puolestaan on soitin, joka muistuttaa länsimaista poljettavaa urkuharmoonia, mutta on pienempi ja kannettava. Intialaisessa harmoonissa ilmaa pumpataan vasemmalla kädellä liikutettavan palkeen avulla (vähän kuin pianoharmonikka laitettaisiin makaamaan syliin ja vasemmalla kädellä liikutettaisiin paljetta). Intiassa nykyisin käytössä oleva harmoonityyppi on länsimaisen harmoonin tapaan tasavireinen, vaikka intialaisessa musiikissa muuten esiintyy paljon mikrointervalleja. Harmooni on varsin suosittu soitin ja sitä käytetään niin kevyen kuin vakavankin musiikin esittämiseen. Intiassa soitetaan instrumentteja yleensä lattialla istuen.

Kansainvälisesti tunnetuin intialainen instrumentalisti on pohjoisintialainen sitarinsoittaja Ravi Shankar (1920–2012).  Shankar toi sitarilla soitettavat intialaiset ragat tunnetuiksi länsimaissa esiintymällä muun muassa Woodstockissa ja tekemällä yhteistyötä Beatles-yhtyeen George Harrisonin sekä viulisti Yehudi Menuhinin kanssa. Ravi Shankar kertoo: “intialainen klassinen musiikki eroaa länsimaisesta vastineestaan eritoten siinä, että se koostuu lähes 95 prosenttisesti improvisaatiosta. Intialainen improvisaatio ei kuitenkaan perustu harmoniaan, kuten vaikkapa länsimainen jazz, vaan erityiset sävel- ja rytmikaavat ovat tärkeimmässä roolissa. Kaavat ovat musiikkiperintöä, jotka eivät periydy nuottien avulla, vaan siirtyvät soittajalta soittajalle. Jokainen pyrkii lisäämään soittoperinteeseen aina jotain omaa, rikkomatta perinteen pohjaa. Tärkeintä kuitenkin on musiikissa elävä vapaus, joka estää kaavoittumisen.” (Wikipedia)

Ravi Shankarin tytär (isänsä opissa ollut) sitaristi Anoushka Shankar (1981- ) esiintyi juuri Helsingin juhlaviikoilla. Hän sai vuonna 2003 kaikkien aikojen nuorimpana artistina ja ensimmäisenä naisena Grammy-palkinnon Maailmanmusiikki-kategoriassa. Mielenkiintoista on, että myös Ravi Shankarin toinen tytär, Yhdysvalloissa äitinsä luona kasvanut Norah Jones (1979- ), on eri puolilla maailmaa suosittu muusikko ja jazzlaulaja, joka puolestaan on saanut uransa aikana 9 Grammy-palkintoa.

Ensimmäisessä musiikkiesimerkissä kuullaan intialaista harmonikansoittoa yhtyeen kanssa. Harmonikkaa soittaa itä-intialainen naismuusikko Shanoli Basu Roy, jonka soittotaito ei tietenkään yllä Ravi Shankarin sitarinsoiton tasolle, mutta mielenkiintoinen soittotapa hänellä on. Shanoli Basu Roy säveltää ja soittaa pianoharmonikkaa, pianoa, melodikaa ja huuliharppua. Shanolin ensimmäinen levy vuodelta 1998 sisälsi instrumentaaliversioita vanhoista Hindi-filmeistä. Sen jälkeen hän on julkaissut levyjä 2005, 2007 ja 2009. Niillä hän soittaa raga-musiikkia, instrumentaaliversioita tunnetuista Bengalilaisista lauluista ja Hindi-lauluja instrumentaalisesti.  Hindi Song Maine Tere Liye

Toisessa musiikkiesimerkissä keimaileva venäläinen harmonikkatrio ”Morsiamet” soittaa keikalla Intiassa Bollywood-musiikkia.

Intialainen tanssi on erittäin kaunista katsottavaa. Kannattaa etsiä internetistä vaikkapa Savitha Sastryn tanssia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *