Siirry sisältöön

Yllättäviä harmonikansoittajia

Minulla oli 1980-luvulla hanurioppilaana eräs reipas tyttö, joka kertoi haluavansa Suomen ensimmäiseksi naispresidentiksi. Hänen nimensä ei ollut Tarja, joten hänen silloinen haaveensa ei toteutunut! Mutta on mukava tietää, että suomalaisista politiikan vaikuttajista löytyy kyllä harmonikansoittajia.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on soittanut lapsena musiikkiopistossa harmonikkaa. Kesällä Sata-Häme Soi –festivaalin avajaispuheessaan hän kertoi, että lapsuuden soittoharrastuksesta jäi rakkaus ja ymmärrys harmonikkamusiikkia kohtaan. 

Myös liikenneministerinä toiminut europarlamentaarikko Merja Kyllönen on harrastanut harmonikansoittoa aktiivisesti 10-vuotiaasta 17-vuotiaaksi. Hanuri-lehti 2/2012: “Harmonikan ääni viehättää Merja Kyllöstä edelleen instrumenteista eniten. Harmonikka on niin monipuolinen, vain mielikuvitus on rajana sille, mitä harmonikalla voi soittaa. Olen aina tykännyt harmonikkamusiikista laidasta laitaan. Niin vanhasta tanssimusiikista kuin nykytaidemusiikista ja klassisesta.”

Suomalaisista poliitikoista harmonikansoittajiin lukeutuu vielä ainakin nuoruudessaan levyllekin soittanut kansanedustaja, lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen. Hän toimi aikaisemmin poliisijohtajana.

Katsastetaanpas vielä, keille muille harmonikka on ollut ensimmäinen instrumentti:

Kirill Babitzin eli laulaja Kirka (1950-2007) voitti 10-vuotiaana hopeaa Helsingissä Kulttuuritalolla alle 12-vuotiaiden harmonikkakilpailuissa. Kirka kertoo: ”Lasse Pihlajamaan harmonikkakouluun menin muistaakseni yhdeksän vanhana. Mentiin kävellen Eirasta, faija kantoi haitarilaukun ja tultiin Albertinkadun ja Lönkan kulmaan, talon toisessa kerroksessa oli Pihlajamaan koulu. Olin plokannut kaiken korvakuulolta ja Pihlajamaa oli aivan kauhuissaan kanssani, kun en katsonut sormituksia, jotka hän oli suunnitellut, jotta olisi helpompi soittaa. Viittasin niille kintaalla ja jatkoin kylmän rauhallisesti niin kuin aina ennenkin. Pian se totesi, ettei tuon päätä käännetä. Tottakai sen tarjoama vaihtoehto olisi poistanut monta ongelmaa, mutta olin sellainen tyyppi, että pidin pääni.” (lainaus kirjasta Enimmäkseen Kirkasta, kirjoittajat Babitzin ja Kinnunen)

Suomalaisista taidemusiikin säveltäjistä ainakin Magnus Lindberg on soittanut ensimmäisenä instrumenttinaan harmonikkaa. Ja säveltäjä Pasi Lyytikäinen kertoo blogissaan, että hän soitteli 11-vuotiaana junassa harmonikkaa ansaiten kesätienestejä. Säveltäjä Timojuhani Kyllönen on varmaan yhtä paljon harmonikansoittaja kuin säveltäjä ja hän on opiskellut sekä sävellystä että harmonikansoittoa Moskovassa. Hänet tapasin ensi kerran jo vuonna 1972 Pohjoismaisissa harmonikkakilpailuissa, silloin Ruotsin kilpailijana! Nämä kaikki kolme säveltäjää ovat säveltäneet teoksia harmonikalle.

Ja tiesittekö muuten, että harmonikka oli myös itävaltalaisen myöhäisromanttisen kauden  tärkeimpiin kuuluvan säveltäjän Gustav Mahlerin (1860-1911) ensimmäinen instrumentti? (lähde: saksankielinen Wikipedia)

Ruotsissa ABBAn Benny Andersson sai harmonikan isältään 6-vuotiaana (isä ja isoisäkin soittivat harmonikkaa). Benny soitteli sitä joskus Abban esiintyessäkin, esimerkiksi vuoden 1979 Abba–kiertueella. Abban jälkeisessä elämässä hän on perustanut kansanmusiikkiorkesterin Benny Anderssons Orkester (BAO), jossa hän soittaa harmonikkaa.

Harmonikansoittajien lista jatkuu: oopperalaulaja Raimo Sirkiä, joka toimi Savonlinnan oopperajuhlien taiteellisena johtajana 2002-2007, on soittanut nuorena Lasse Pihlajamaan opistossa ja esiintynytkin harmonikan kanssa. Esiintymislavalla harmonikan kanssa on nähty myös tangokuningas Tomi Markkola sekä näyttelijä Merja Larivaara.

Kun illat elokuussa alkavat pimentyä, ajankohtaan sopiva kappale on Teuvo Ihanuksen Illan hämärtyessä –jenkka, jonka soittaa 2012 Seija Väärälä (Ylikärppä).

Lisää yllättäviä harmonikansoittajia: on olemassa kuvia, joissa ranskalainen laulaja Edith Piaf istuu harmonikka sylissään. Myös suomalaisesta kirjailijasta ja taiteilijasta Tove Janssonista on olemassa kuva hanurin kanssa.

Paljonkohan seuraavaksi luetellut amerikkalaiset ja englantilaiset muusikkoherrat ovat harrastaneet harmonikansoittoa? Internetistä löytyy kuvia, joissa harmonikkaa pitelevät sylissään Elvis, Jimi Hendrix, John Lennon sekä Paul McCartney!

Harmonikansoittajien joukko on siis aika sekalainen ryhmä ihmisiä, joita sattumalta kiinnostaa juuri tämä soitin.

2 thoughts on “Yllättäviä harmonikansoittajia

 1. Sirkka

  06.02.2012 Iltasanomat:
  Presidentiksi valitun Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio on herkkä ja sielukas runotyttö, monilahjakkuus, joka yleensä viihtyy taustajoukossa eikä lörpöttele yksityisasioitaan muille. Haukio soitti useita vuosia harmonikkaa, opiskeli musiikkiluokalla ja lauloi koulun kuorossa.

  Vastaa
 2. Raimo Vertainen

  Hei, lisään Ranskan entisen presidentin Valery Giscard d'Estainingin, hän soittaa myös.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *