Siirry sisältöön

Mozart ja harmonikka

Harmonikkaa ei vielä ollut keksitty Wolfgang Amadeus Mozartin elinaikana (1756-1791), mutta itse asiassa aika pian sen jälkeen 1820-luvulla.

Harmonikan äänenmuodostus (vapaasti värähtelevät kielet) taipuu hyvin Mozartin ajan sävellysten ilmaisuun. Äänenmuodostuksessa on paljon samankaltaisuutta klarinetin kanssa, joka juuri Mozartin aikaan oli erityisen suosittu soitin. Minulle itselleni tuli Mozartin klarinettikonsertto tutuksi opiskeluaikoinani, kun kuuntelin sitä vuoden verran joka päivä naapurini harjoitellessa loppututkintoaan varten. Hieno sävellys, ei siihen kyllästynyt lainkaan!

Olen kuunnellut paljon Mozartin musiikkia ja ottanut joitakin hänen sävellyksiään harmonikkaohjelmistooni. Sen lisäksi minulla on ollut ilo soittaa klarinetisti Ilkka Teerijoen kanssa yhdessä Mozartia. Silloin olen hoitanut harmonikalla enimmäkseen pianonuoteista säestyksiä, mutta etsien harmonikkailmettä. Olemme soittaneet Mozartin lisäksi klarinettimusiikkia muiltakin sen ajan säveltäjiltä kuten Ranskassa vaikuttaneelta sveitsiläissyntyiseltä J-X. Lefèvreltä (1763-1829) ja suomalaissyntyiseltä B. H. Crusellilta (1775-1838).

Tässä esimerkki Mozart-soitostamme. Musiikin taustalla (vai pitäisikö sanoa etualalla) on valokuviani vuodenaikojen vaihtumisesta. W. A. Mozart: Allegro Wieniläisestä serenadista, Duo Teerijoki-Kelopuro, 2015

Ranskalainen jazz- ja musettetyylistä tunnettu harmonikkataiteilija Richard Galliano on jatkanut uusia klassisia kamarimusiikkiprojektejaan ja tuloksena on syntynyt kokonainen albumi Mozartin musiikkia yhdelle maailman tunnetuimmista levymerkeistä, Deutsche Grammophonille. Aiemmin Galliano on tehnyt huippumuusikoitten kanssa samalle levy-yhtiölle Bach-levyn ja Vivaldi-levyn sekä levyllisen Nino Rotan elokuvamusiikkia. Tämä monipuolinen muusikko ja säveltäjä on äänittänyt tietysti myös omaa musiikkiaan sekä Astor Piazzollan musiikkia, kaikkiaan hän soittaa jo yli 50:llä levyllä!

Uuden Mozart-levyn mainosfilmillä Galliano kertoo kuunnelleensa mielellään lapsena Mozartin musiikkia. Uutuuslevyltä löytyvät mm. Turkkilainen marssi, Eine kleine Nachtmusik ja Adagio lasiharmonikalle. Kuten Bach-levyllä niin tälläkin Galliano on etsinyt uusia näkökulmia, esimerkiksi soittaen viulun tai sellon kanssa unisono eli yhtä aikaa samaa melodiaa. Hän soittaa levyllä harmonikan lisäksi myös bandoneonia. Hyvältä ja innostuneelta kuulostaa! Gallianon mukaan Mozartin musiikki on  yksinkertaista ja silti erittäin eleganttia.

Mielestäni se on myös mainion monitasoista. Sama kappale, josta huippusolisti tekee sykähdyttävän version, toimii myös, kun sitä soittaa taitava musiikkikoululainen. Tulkinnassa kuulee tietysti kypsyyseron.

Seuraavassa esimerkissä 11-vuotias australialainen Emma Smith soittaa harmonikalla W. A. Mozartin teoksesta Eine kleine Nachtmusik, esitys on vuodelta 2014.

Lopuksi vielä kahdella harmonikalla kauniisti soitettua Mozartin musiikkia kiinalaissaksalaisella kokoonpanolla: Harmonikkaduo Animé (Lulu Wang ja Harald Oeler) ja Fantasia F-mollissa KV 608 (katkelma), 2013.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *