Siirry sisältöön

Sirkusta, kabareeta ja muuta hassuttelua

Miksi soittoesityksen pitäisi olla haudanvakava? Vappuna ei ainakaan.

Esiinnyin ensimmäisen kerran haitarin kanssa vappuna tasan 50 vuotta sitten. Muistan tapahtumasta vielä ilmapallot ja kappaleen Hei rullaati rullaati. Iloiselta piti näyttää, mutta siihen ei kukaan ollut valmentanut.

Eri musiikkityyleihin liittyvät erilaiset esiintymiskulttuurit, jopa pukeutuminen, eleet ja ilmeet. Monta kertaa näkee harmonikkaesityksiä, joissa esiintymistä ei ole ajateltu lainkaan. Vaikka erinomaiset soittajat olisivat kovasti keskittyneitä musiikkiinsa ja tekniikkaansa, taitavasta esityksestä ei silti aina välity suurta elämystä, koska elementit eivät toimi yhdessä ja “kokonaispaketti” ei vakuuta.

Mikä on harmonikkaesityksessä toimiva tyylietiketti?

Aikoinaan VIli Vesterinen (1907-1961) pukeutui huoliteltuihin asuihin ja oli yksi Dallapén vetonauloista. Kerrotaan, että Vesterisen pukeutuminen, sisääntulo, liikkeet, ilmeet, katseen suuntaaminen kuulijoihin ja soittopeliin, kaikki oli luontevasti mietittyä. Hän oli keikari, jonka iso kivisormus säihkyi ja jonka esiintymisessä oli selvästi tähden elkeitä!

Myös ainakin Onni Laihanen (1916-1956) ja Lasse Pihlajamaa (1916-2007) esiintyivät valkoisissa smokeissaan. Mutta toimiiko sama vielä tänä päivänä?

Ja entäs me naishanuristit – mikä pitäisi olla meidän esiintymistyylimme ja pukeutumiskoodimme?

Muistan nuoruudesta erään luennon, jossa luennoitsija tosissaan väitti, että tärkeimpiä asioita harmonikkaesityksessä on sukkien valinta. Jos väärin valitut sukat veisivät liiaksi kuulijan huomiota, esitys olisi pilalla. No, mehän vaan nauroimme väitteelle. Nyt kun maailma on vielä entistä enemmän audiovisuaalinen, vähän ymmärränkin tätä väitettä. Esitys on kokonaisuus, joka vastaanotetaan sekä korvilla että silmillä.

Kirjoitan tätä vappuna ja olen hakenut musiikkiesimerkkejä sirkuksen, kabareen ja muun hassuttelun parista. Kaikissa esimerkeissä esitykseen liittyy olennaisena osana pukeutuminen. En tietenkään tällä tarkoita, että kaikissa musiikkityyleissä pitäisi ruveta pelleilemään. Kannattaa kuitenkin vaikka filmata omia esitysharjoituksiaan, niin esityksen voi itse nähdä ja miettiä sitten kaikessa rauhassa, kuinka sitä voisi mahdollisesti parantaa.

Sirkuspellet soittavat musiikkia ja naurattavat yleisöä Japanissa 1995 (baritonisaksofoni ja harmonikka) Kinoshita Circus

Kaliforniassa, San Franciscossa vaikutti innokas harmonikka-rockyhtye Those Darn Accordions ainakin vuosina 1989-2007. https://youtu.be/FdKkPQgtJg4

 

Katzenjammer-bändi esittää 2011 iloisesti kappaleen I will dance ja nainen soittaa samanaikaisesti kolmea soitinta: harmonikkaa, huuliharppua ja kellopeliä! https://youtu.be/JuXllPOSpeI

Kabaree-taiteilja La Signora (Carmela de Feo ) esiintyy Saksassa esityksessä L-O-V-E https://youtu.be/WGYUkLci0bs

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *